Reisource
Image default
Business

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Aangezien er steeds meer mensen elektrisch gaan rijden, moeten er ook steeds meer auto’s worden opgeladen. Het opladen van een auto gaat er natuurlijk anders aan toe dan tanken. Iedereen die een auto met verbrandingsmotor bezit of hierin heeft gereden weet wel hoe je moet tanken. Het opladen van een auto is nieuw en modern en daarom niet bij iedereen bekend. In dit artikel willen we je daarom meer informatie geven over het opladen van een elektrische auto. 

Private laadpaal en openbare laadpaal 

Onder het gewone laden bestaat er een splitsing tussen private laadpalen en openbare laadpalen. Private laadpalen staan vaak op de oprit bij iemand thuis en openbare laadpalen staan, zoals de naam het al zegt, op een openbare plek. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een kantoor of een woonwijk. Bij openbare punten maak je gebruik van je laadpas of smartphone. Zo kan de energieleverancier identificeren wie er gebruik heeft gemaakt van de energie om de elektrische auto op te laden. Het is ook een optie om een elektrische auto op te laden via een stopcontact.  

Snellaadpalen 

Een normale laadpaal doet er ongeveer 6 tot 10 uur over om een accu volledig op te laden. Dit is natuurlijk niet handig wanneer je onderweg bent en je accu is bijna leeg. Snelladen is mogelijk bij FastNed-stations die aanwezig zijn bij veel grote tankstations aan snelwegen. Deze snellader zorgt ervoor dat de accu van een auto binnen 20 tot 40 minuten weer voor 80% opgeladen is. Ideaal dus voor wanneer je snel een vollere accu nodig hebt. Ook voor een snellaadpaal heb je weer een laadpas of een smartphone nodig om te laden. Deze palen zijn wel een stuk duurder dan gewone palen.  

Een laadpaal aanvragen 

Het is goedkoper om tegen het tarief van je eigen stroomleverancier op te laden. Wanneer je een elektrische auto op wilt laden tegen je eigen tarief kun je investeren in een eigen laadpaal. Hierbij is het wel van belang dat je de auto op je eigen terrein kwijt kan. Een andere optie is een laadpaal aanvragen bij de gemeente. Hierdoor kunnen ook andere mensen gebruik maken van de laadpaal. Per gemeente is het afhankelijk wat hierin de mogelijkheden zijn. 

Wij hopen dat je door dit artikel antwoord hebt gekregen op je vragen over het opladen van een elektrische auto. Twijfel jij nog over de aanschaf van een elektrische auto? Je kunt nu ook een elektrische auto leasen. Het voordeel hiervan is dat je altijd in een nieuwe auto rijdt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nieuwe Tesla of Ford Mustang Mach E.